Puterea exemplului

Super Blog ne îndeamnă astăzi să vorbim despre mâncarea sănătoasă și rolul părintelui în formarea unor principii sănătoase pentru proprii copii. Eu vreau să o aduc la alt nivel, să fie un fel de scrisoare pentru viitori părinți ca să știu ce provocări vor întâmpina de-a lungul vieții.
Schimbarea începe cu tine, un proverb care cu timpul dacă îl vei respecta vei vedea ce mare dreptate are. Toată lumea vorbește despre o alimentație sănătoasă pentru copii dar mulți uită că ei imită doar ce văd la părinți. Degeaba le spunem că sucul face rău dacă noi ca adulți bem în fața lor fix ce le-am spus să nu facem, nu pare penibil? Mai mult, eu ca viitor părinte încerc să mă educ înainte de a avea un copil, mă gândesc că acel copil se v-a hrăni 9 luni de zile cu fix ceea ce voi mânca eu, așa că trebuie să am mare grijă.
După ce se naște copilul și trece primul an de viață, de atunci vine cea mai mare responsabilitate. De atunci copilul începe să conștientizeze ceea ce  îl înconjoară, și de aici încep probleme cu mâncarea. 2-3 ani copii vor accepta tot ce le dai de mâncare, atâta timp cât le faci să pară un joc. Cel mai important în această perioadă este să te implici 100% și să nu fii delăsător. Să nu te complaci să iei fast-food des în loc să gătești, înțeleg că toți avem vieți complicate și nu avem chef, ca un secret zic să faceți cu schimbul ca toți adulții să se implice. Oricum, ca un sfat vă zic să adăugați și fructele, am auzit mulți părinți care vor să își priveze copii de zahăr în general, dar care din păcate nu înțeleg că fructele pe lângă zahărul"bun" acestea mai oferă nutrienți dar și vitamine. Încercați să le dați cât mai diverse fructe, de la cele tradiționale până la cele exotice: un exemplu dulce și foarte hrănitor sunt goji pe care le puteți transforma din fructe seci în fructe faine care se combină super bine cu cerealele cu lapte.
Provocarea cu adevărat vine când trimiți copilul la grădiniță și întâlnește alți copii care vin cu alte principii de acasă.  Trebuie să știi cum să explici copilului că nu toți părinții sunt la fel, și că unii sunt prea ocupați. Pe lângă acest lucru, trebuie să știi cum să jonglezi cu curiozitatea de fast-food pe care o dobândește de la grădiniță. Din cauza diversității sunt mulți copii care din păcate sunt familiari cu fast-food-ul, și cum copiilor le plac să vorbească vă dați seamă ca și cei care nu știu tot vor să încerce. Cum acest timp de mâncare dă dependență, este de datoria noastră  să o moderăm dar să nu o eliminăm definitiv. O dată pe lună sau la 2 luni este oky, nu poți să interzici copiilor așa ceva deoarece v-a veni un moment când nu vei mai avea așa mare influență asupra lui, și se poate strica tot ce ai construit. O soluție bună este să le oferi alternative gustoase și sănătoase, eu vă voi lăsa mai jos un preparat care poate fii un mic-dejun bun sau o gustare.:)  Din semințe de chia se poate face o budincă foarte bună și foarte sățioasă. Nu voi lăsa rețete deoarece se găsesc multe pe internet dar ceea ce vreau să punctez este că se găsesc mereu alternative sănătoase și trebuie mereu să le oferim alternative copiilor.
Ca încheiere, în zilele acestea se promovează și se găsește ușor fast-food, secretul pentru a avea un copil sănătos este să balansezi lupta între sănătos și junk food. Cei 7 ani de acasă unde un copil a putut să aibe o diversificare culinară este baza unui adult sănătos. Tu cum ești ca părinte sau viitor părinte, ai altă părere?

Comentarii

Postări populare