Pași simpli spre indepedența financiară



Super Blog ne provoacă astăzi să abordăm un subiect mai puțin discutat, aceea de educație financiară. Statisticile europene ne arată că din păcate țara noastră ocupă ultimul loc la gradul de educație financiară, pe scurt ne spun că românii de orice vârstă nu știu să își planifice și să își gestioneze bugetul personal. BCR demarează un proiect numit Școala de Bani, un proiect care are ca scop să ajute deprinzi independența financiară, mai trebuie menționat că este un curs gratis pentru orice cetățean, acest curs se face în fiecare joi la sucursalele BCR, tot ce trebuie să faceți este să da-ți un telefon înainte ca să vă programați.
Mă consider o persoană indepedentă financiar, așa că m-am gândit să vă las niște idei care să vă ajute și pe voi dar și cum să faci bani:

  1. Primul lucru de care ar trebui să ții cont este țelul tău. Fiecare dintre noi avem ceva în minte atunci când dorim să facem bani. Fie că dorim să cumpărăm o casă, mașină sau doar dorești să devii milionar, trebuie să îți cunoști bine țelul. Pentru acest lucru eu vă recomand să vă scrieți țelul undeva unde să îl vedeți mereu.
  2. Să fii conștient de ceea ce este necesar, asta este cam greu dar foarte important. Hai să facem un mic exercițiu de imaginație, ca să înțelegeți la ce mă refer. Să zicem că mergi la cumpărături și tu știi de acasă ce ai de cumpărat. Până să ajungi la magazin, vezi pe drum o grămadă de reclame la diferite produse. Pe lânga asta când ajungi în magazin, ești asaltat la propriu de alte reclame unde vezi reduceri extraordinare la lucruri de care nu ai nevoie. Cum românii au încă sechele din perioada comunistă, se duc grămadă să ia tot ce văd, că na este ieftin și nu se știe niciodată când au nevoie. Această mentalitate este foarte greșită, și să fim serioși de cele mai multe ori recunoaștem într-un final că nu ne trebuiau. Așa că îți recomand să îți scrii de acasă pe hărtie sau telefon de ceea ce ai nevoie, așa vei scăpa de acest miraj și vei vedea că îți vor rămâne bani.
  3. Să fii la modă este un hobby scump. În această eră modernă, unde avem atâta diversitate este foarte ușor să cădem în plasa noului. Cu părere de rău spun că suntem conduși de zicala aceea "haina face pe om". Și cum vrem să fim acceptați de ceilalți sau dorim doar să fim cool, încercăm mereu să fim îmbrăcați după ultima modă. Pe lângă faptul că s-a ajuns ca toată lumea să semene cu toată lumea, arată și lipsa de stil a fiecăruia dar povestea asta o voi lăsa pentru alt articol. Ceea ce vreau să punctez este că dacă vrei să fii independent, ar cam trebui să conștientizezi să o lași mai ușor cu moda și să îți canalizezi energia și banii spre țelul tău. Nu zic să numai faci vreo extravaganță, până la urmă avem doar o viață și trebuie și ea trăită dar să se întâmple extrem de rar.
  4. Informarea este ultimul meu sfat; nu degeaba se zice că "informația este putere". Aici mă refer ca mereu să cauți informații noi, fie că vorbim despre mașina pe care vrei să o cumperi sau cum să faci mai mulți bani. Oamenii cu un bagaj informațional bogat știu să pună altfel problema și asta este mereu un plus, arată că ești informat și nu poți fii păcălit ușor.
Cam aceștia sunt pașii mei, ești de acord cu mine?

Comentarii

Postări populare